Wat is een hamam?
Hamam is een eeuwenoud reinigingsritueel uit de Arabische wereld. Dit ritueel bestaat uit het scrubben, inzepen en masseren van je lichaam. Dit had met name een reinigend doel voor zowel lichaam als geest. Het ritueel is overgewaaid naar de Westerse wereld. Zo kun je ook hier voor een hamambehandeling terecht in
wellnessresorts en Oosterse badhuizen, die ook hamams genoemd worden.
Is het hammam of hamam?
Voor de taalpuristen onder ons: schrijf je hammam of hamam? Veel mensen schrijven ‘hammam’, met dubbel m. Logisch, want de naam komt van het Arabische woord ‘hamma’, wat heetwaterbron betekent. Daarnaast nemen we tegenwoordig veel woorden over van het Engels. En in het Engels schrijf je ook hammam. Maar volgens de Van Dale is de officiële Nederlandse spelling ‘hamam’, dus met één m.
Hoe werkt een hamambehandeling?
Het begint meestal met opwarmen, door warm water over je huid te laten lopen. Eenmaal warm is het tijd om je lichaam in te zepen. Meestal gebeurt dit met olijfzeep. Het moet 10 tot 15 minuten intrekken voordat je een stoomruimte ingaat. Na het stomen kan het lichaam worden afgespoeld en gescrubd met ghassoul, zodat vuil en dode huidcellen van je huid afgaan. Ghassoul is een vulkanische klei uit het Atlasgebergte in Marokko en wordt ook wel Rhassoul, Rasul of rode Marokkaanse klei genoemd. Soms wordt de laatste stap nog een keer herhaald. Tot zo ver kun je de behandeling zelf uitvoeren in bijvoorbeeld een badhuis. Kies je ervoor om een behandeling te ondergaan, dan volgt er meestal nog een massage.
Een stukje geschiedenis van de hammam
Het Arabische reinigingsritueel is ontstaan in Centraal-Azië. Hier hadden ze al eeuwen de gewoonte om een zweetbad te nemen. Dit waren enkel afgesloten ruimtes waar vuur werd gestookt. Grieken en Romeinen hadden toendertijd hun eigen badrituelen met vochtige ruimtes vol warme en koude baden. Toen het Romeinse Rijk zich uitbreidde kwamen deze 2 werelden samen en ontstond de basis van hamam.
Waar vind je hamams?
Voor een ontspannen dagje hamam hoef je niet ver weg. Er zijn veel hammams in Nederland, dus er is er vast wel 1 bij je in de buurt. Een
hammam in Zuid-Holland bijvoorbeeld. Of kijk eens bij een
hammam in Amsterdam, Rotterdam of Utrecht. Ideaal want zo kun je het combineren met shoppen of uit eten gaan. Wist je dat veel wellnesscentra vaak ook een eigen Oosters badhuis hebben? Kijk ook eens voor een hammam in Gelderland, hier vind je bekende welnessresorts als Zwaluwhoeve, Thermen Busloo of de Veluwse Bron.
Wat neem je mee naar de hammam?
Als je kiest voor een reinigingsritueel is het vaak gebruikelijk om ondergoed of badkleding te dragen. Daarnaast is het belangrijk dat je een handdoek en eventueel badjas meeneemt. Er bestaan ook speciale hamamdoeken. Dit zijn omslagdoeken die ook als sneldrogende, lichtgewicht handdoeken kunnen worden gebruikt.
Hamam bij VakantieVeilingen
Wil je het hamam-ritueel een keertje proberen? Kijk dan eens bij onze behandelingen op VakantieVeilingen. Wie weet ga jij zo met korting een keer naar de hammam. Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van ons nieuwste aanbod? Schrijf je dan in op de VakantieVeilingen-nieuwsbrief.